ЛЮБОПИТНО

Дни на отворени врати в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” на 20 и 21 септември

По традиция, в началото на всяка нова учебна година, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен организира Дни на отворените врати за ученици от различни степени на обучение от сливенските училища.

В програмата на 20 и 21 септември са включени различни инициативи, представящи възможностите на библиотеката, за подпомагане процеса на обучение на учениците – презентации, нови книги и помагала в помощ на обучението по различни предмети за отделните класове, дискусии, прожекции на филми, срещи с писатели и др.

И тази година в Дигиталния център на библиотеката ще бъдат представени възможностите за 3D сканиране и принтиране.

На 20 септември, от 12:00 часа, в двора на библиотеката ще се проведе специална церемония за награждаване на най-активните читатели на Детския отдел прочели най-много книги през лятната ваканция. Ще бъдат наградени 10 ученици на възраст от 7 до 14 г. от различни сливенски училища, както и 8 малки читатели от детските градини. Ще бъдат отличени и училищата с най-много регистрирани читатели през 2023 г. Специални гости на празника ще бъдат клоуните Джони и Тони, които ще донесат много смях и настроение на детската публика.

На 20 септември в читалнята на библиотеката ученици от сливенските гимназии ще се срещнат с писателя Любомир Котев. Ще бъде представена книгата му „Затвори“ или българщината“, част трета от трилогията „Записки върху записките“, посветена на най-сериозното изследване върху великата творба на Захарий Стоянов „Записки по българските въстания”.

С ученици от 1. до 4. клас от сливенските училища в  Детския отдел по график ще се проведат забавни часове „Библиотеката – свят пълен с чудеса”.

В дните на отворени врати изучаващите чужди езици ще могат да посетят Чуждоезиковия център на библиотеката, където ще се запознаят с богатия му книжен фонд. Подготвени са и интересни състезания и викторини, посветени на 26 септември – Европейския ден на езиците.

В читалните на библиотеката ще бъдат прожектирани по график документалните филми „Станка Пенчева – сливенка докрай“ и „Аз като българин си изпълних народная си длъжност…“, посветен на 200 г. от рождението на Георги Раковски.

В дните на отворени врати информационното обслужване във всички звена на библиотеката ще бъде безплатно. 

Facebook Comments