ИНТЕРВЮТА И КОМЕНТАРИ СЛИВЕН

Д-р Наталия Канева, началник на Отделението по ендокринология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”: Не подценявайте граничните нива на кръвната захар

– Защо непрекъснато расте броят на хората в България, страдащи от диабет, включително и деца?

– Двете основни причини за това нарастване е удължената продължителност на живот и наднорменото тегло на населението – с две думи – „остаряването”  и „надебеляването”. Общоприето е да се смята, че захарният диабет тип 2, който е по-често срещаният, е болест на възрастния човек. Масовото схващане е, че това е болест, която се предизвиква от стрес и не е наследствена. Тенденцията обаче в последните години за все по-големия брой млади хора, включително деца със затлъстяване, е причина за изява на захарния диабет.  Забелязва се ”подмладяване” на захарния диабет.  Изводът, който можем да направим е, че има ли човек затлъстяване, независимо на каква възраст, той има риск да развие захарен диабет тип 2.

– Кои хора задължително трябва да си следят нивата на кръвната захар?

– Всички на възраст над 50 години и наднормено тегло, особено тези с натрупване на мастна тъкан в областта на корема, тъй като този тип затлъстяване е в основата на инсулиновата резистентност, която е причина за развитие на захарния диабет тип 2. Особено внимателни трябва да бъдат пациенти, които имат роднини с установен захарен диабет. Като уточняваме, че младата възраст не изключва риска от развитие на заболяването.  

– При какви стойности на кръвната захар пациентът да се насочи към ендокринолог?

– Моля всички пациенти да не подценяват граничните нива на кръвната захар на гладно (около 6 ммол/л), за да не се пропусне навременното поставяне на диагнозата „предиабет” или „диабет”. При кръвна захар на гладно между 6  и 7 ммол/л говорим за предиабет. Това състояние  не е по-малко опасно от диагнозата диабет.  Дори леко повишената кръвна захар вече е сигнал за повишен сърдечно-съдов риск при съответния пациент. Тоест трябва редовно да посещава както ендокринолог, така и кардиолог с оглед превенция от бъдещи по-сериозни заболявания, каквито са инфарктът и инсултът.

– Към кои хора е насочена кампанията, кои  попадат в рисковата група и  е добре да си проследяват кръвната захар?

– Кампанията е насочена към тези, които нямат диабет, но имат риск да го развият. Хора в рисковата група са такива, които имат диабетно болни в рода, които имат наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема,  имат високо кръвно налягане, претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт,  или такива, които имат симптоми, наблюдавани при диабета – постоянен глад,  жажда,  често уриниране, внезапно рязко отслабване на тегло или прекомерно наддаване.

– Какво е посланието Ви към хората?

В голяма част от случаите болестта може да бъде предотвратена, когато хората с наднормено тегло навреме се обърнат към ендокринолог, за  да се отложи времето, когато е необходимо лечение с медикаменти и  инсулин. Важно е хората в рисковата група да бъдат изследвани и консултирани преди болестта да влезе в живота им.  Ако имате близки с диабет или някои от рисковите фактори, не отлагайте, а изследвайте кръвната си захар, което е лесен и достъпен метод, с което могат да се предотвратят много бъдещи проблеми,  до които нелекуваният захарен диабет може да доведе.

Във връзка със Световния ден за борба със захарния диабет – 14 ноември, за втора поредна година, МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен обявява инициатива за измерване на кръвна захар с оглед скрининг за захарен диабет и съвети за здравословно хранене. Събитието ще се проведе на 14 ноември, вторник, от 10.00 до 13.00ч. на територията пред болницата и кабинета за ваксинации в Медицинския център “Д-р Г. В. Миркович”. В инициативата ще се включат лекари и медицински сестри от Отделението по ендокринология.

Facebook Comments