Свят

Еврокомисията сигнализира за постоянен поток от фалшиви новини за коронавируса

Европейската комисия съобщи, че се наблюдава постоянен поток от дезинформация за епидемията от Ковид-19. По данни на основните доставчици на интернет услуги в света, предприетите действия срещу това явление вече дават плодове и потребителите все по-често са насочвани към сигурни данни, например от Световната здравна организация или съответните национални власти.

Интернет платформите са уверили ЕК, че все по-често пристъпват към премахване на подвеждащо съдържание. Те са допълнили, че премахват реклами за продажбата на предпазни средства срещу разпространението на заразата.

Платформите са настояли за повече проверена информация, достъпна на всички езици. Комисията уточни, че от днес осигурява сайт, където дезинформацията за епидемията ще бъде разобличавана.

ЕК съобщи, че осигурява на държавите от Западните Балкани 38 милиона евро пряка помощ за справяне с епидемията, както и възможност за пренасочването на 374 милиона евро от програмите за възстановяването на региона. За покриването на спешни нужди Албания и Северна Македония ще получат по четири милиона евро, Босна и Херцеговина – седем милиона евро, Черна гора – три милиона евро, Косово – пет милиона евро, Сърбия – 15 милиона евро.

ЕК осигурява 140 милиона евро в помощ на Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Предвижда се пренасочването на 700 милиона евро за допълнителна подкрепа на тези страни в борбата с епидемията.

Facebook Comments