Свят

ЕК одобри ваксината на “Джонсън и Джонсън”

Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина на ваксината на “Джонсън и Джонсън”. Така препаратът става четвъртата ваксина, одобрена за употреба в рамките на ЕС. Към момента в общността се прилагат препаратите на “Пфайзер/Бионтех”, “Астра Зенека” и “Модерна”.

Едно от големите предимства на препарата на “Джонсън и Джонсън” е, че е достатъчна само една доза. При всички останали ваксини, допуснати до този момент, са нужни две дози. Освен това тази ваксина може да се съхранява в обикновен хладилник, също както и препаратът на “Астра Зенека”. Двете други РНК-а ваксини изискват значително по-ниски температури. Модерна – минус 20 градуса, а “Пфайзер/ Бионтех” – минус 70 градуса. Това обаче може и да се промени – преди няколко седмици “Бионтех” съобщи, че тяхната ваксина остава стабилна и при съхранение в обикновен фризер – т.е. не са необходими непременно минус 70 градуса. Когато се появят достатъчно данни от съответни изследвания, Европейската агенция по лекарствените средства ще реши дали ще промени в условията за транспорт и съхранение в Европа.

Препаратът “Джонсън и Джонсън” е вид векторна ваксина. Това означава, че с помощта на вирус-носител (вектор), който е безвреден за човека, в клетките на организма се внася генетичен материал от коронавирус, който там впоследствие се размножава. Имунната система реагира и образува антитела.

Тази ваксината функционира на същия принцип, както и препаратът на “Астра Зенека”. Единствената разлика между тях е, че производителите използват различни вирус-носители.

При модерния тип РНК-а ваксини, каквито са Пфайзер/Бионтех и Модерна, не се инжектира вирус, а директно част от генетичния материал на коронавируса. Тази генетична информация функционира като план за възпроизводството на коронавируси. В резултат на това се стига до имунна реакция, при която се образуват антитела.

Facebook Comments