СЛИВЕН

Епископ Йеротей към свещеник Иван Янков: Призовавам Ви да преустановите гладната стачка

Агатополския епископ Йеротей изпрати писмо до сливенския свещеник Иван Янков с апел да преустанови гладната си стачка. Припомняме, че в понеделник, в първия ден от Великия пост, отец Иван обяви, че няма да приема храна и вода заради касирания вот за избор на митрополит на Сливенска епархия.
 
Публикуваме пълния текст на писмото на епископ Йеротей без редакторска намеса:
 
Възлюбени в Господа, о. Иване,
 
С тревога в сърцето си се обръщам още веднъж към Вас, след като Ви писах и посъветвах да проявите търпение в този труден за всички ни момент.
 
Сега отново Ви призовавам да преустановите гладната стачка, която сте започнали, и да проявите послушание към свещеноначалието, като вярвам, че по този начин ще дадете добър пример на смирение, вяра и упование в Божия промисъл!
 
Нашата борба не е против кръв и плът, а против поднебесните духове на злобата, затова и нашите оръжия са други. Нека си препашим кръста с истина и се облечем в бронята на правдата, …да вземем щита на вярата (Ефес 6:13-18), и молитвата с вяра ще угаси нажежените стрели на лукавия. Разбира се, в историята на Църквата има много примери, когато при гонение християните избирали смъртта пред отстъпничеството, но сегашният момент не е аналогичен.
 
Вашето действие, макар и подтикнато от ревност по правдата, не е облечено в благоразумие, към което всички сме призвани да се стремим, особено сега, по време на Великия пост! В Духа Христов „целта не оправдава средствата! Защото Негово творение сме ние, създадени в Христа Иисуса за добрите дела, що Бог е предназначил да вършим (Ефес. 2:10). Но добрите дела се постигат с добри средства. Не е добре да се разпалват антицърковни и антиклерикални настроения сред хората.
 
Св. Ефрем Сирин, чиято великопостна молитва ни води в пътя на покаянието, ни поучава: нашият Господ поставя по-високо от всяка добродетел любовта, но кой е богат с любов, ако не смиреният? Със смирението се придобиват както любовта, така и вярата, и надеждата…, смирението прави жертвата угодна на Бога… За смирения дори да съгреши, е лесно да принесе покаяние, а гордият, дори да е прав, трудно се обръща към покаянието и лесно става плячка на врага. А Господ дойде, за да ни даде живот в изобилие (Йоан. 10:10).
 
Вразуми се от всичко това, учениче Христов, и отхвърли всяка гордост и избери за себе си смирението.
 
Добре е да вземем пример от светиите, които са понасяли със смирение и търпение множество скърби и клевети, какъвто е бил и нашият съвременник св. Нектарий Егински. И ако искаме да бъдем Христови поборници, нека бъдем готови да понасяме връхлитащите ни бури с дълготърпение и упование в Божия промисъл!
 
Нека се стремим да живеем в Духа Христов, който е правда, мир и радост в Христа Иисуса! Приятно и сладостно е игото на смирението; който го носи върху си, нему Бог дава благодат…
 
Моля Ви, о. Иване, нека не даваме повод да се мисли, че един християнин може сам да посегне на живота си, а още повече свещеник! За един православен вярващ не е допустим такъв отчаян акт, като гладната стачка, която в случая е равносилна на самоубийство.
 
Нека да пазим вярата и любовта и да не спираме да се уповаваме на Бога с надежда на Неговата велика милост!
 
С обич в Христа:
 
Агатополски епископ Йеротей
 
Рилска св. обител 1
 
19.03.2024 г.

Facebook Comments