Свят

ЕС отпуска 3,4 милиарда евро за посрещане на нуждите на украинските бежанци

Страните от ЕС, които са приютили хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, ще получат незабавно 3,4 млрд. евро, решиха евродепутатите.

След като по време на последната пленарна сесия Парламентът даде зелена светлина за пренасочване на средствата от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от ЕС, приютяващи хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, евродепутатите приеха допълнителни спешни мерки за оказване на подкрепа.

С 549 гласа “за”, 1 глас “против” и 8 гласа “въздържал се”, Парламентът се съгласи незабавно да отпусне около 3,4 млрд. евро (от наличните 10 млрд. евро) от фондовете “REACT-EU” и да ускори достъпа на правителствата от ЕС до средства за заплащане на инфраструктура, настаняване, оборудване, заетост, образование, социално приобщаване, здравеопазване и грижи за децата на бежанците.

Страните от ЕС, граничещи с Украйна (Унгария, Полша, Румъния и Словакия), и тези, които са приели значителен брой бежанци от Украйна, равняващ се на повече от 1 % от тяхното население (Австрия, България, Чехия и Естония), могат незабавно да получат 45 % (вместо 11 %) от средствата за възстановяване, без да е необходимо да се представят фактури в настоящия момент.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците от 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, над 4 млн. души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

Снимка: Асошиейтед прес

Facebook Comments