СЛИВЕН

Жители на село от Сливенската митрополия събират средства за спасяване на 118-годишен православен храм

118-годишната православна църква в село Воден се нуждае от спешен ремонт.  Храмът, носещ името на Св. Георги, се руши от множеството течове по покрива, които са започнали да проникват и да ронят зидовете и увреждат красивите подкуполни стенописи.

Китното странджанско селце се намира на 10 км. от общинския център Болярово (област Ямбол), точно толкова е и разстоянието до границата с Турция.  В голямото някога село, днес живеят едва към 300 души, но все още пазещи традициите и свободолюбивия дух на предците си. През последните месеци воденци се обединяват около една кауза – да съхранят църквата.

Храмът се издига на най-високото място в селото и се вижда от всички населени места в околността. Старата църква преди това, построена през 1841 година, е била опожарена по време на Руско-турската освободителна война от отстъпващите турски войски. Градежът на новия храм започва след Освобождението и е завършен и осветен през 1902 година. 

Църквата е уникална с красивите синьо-зелени каменни колони, с които са подчертани високите зидове. Камъните са докарани от Лозенград, а пренасянето им става с каруци през нощта, охранявани от въоръжени воденци, защото турците се зарекли да не позволят камъните да отидат за строеж на християнски храм.

Светинята пази документи, регистри и църковна литература от първите години на миналия век. В тях е описано, че майстор Цаньо Ганчев от с. Генчовци построил храма по свой терк, а иконостасът, иконите, всички изображения и украшения са изработени от иконописците Цаню Стойчев и Димитър и Георги Миневи от гр. Трявна. 

За съжаление, времето и природата са оставили своя отпечатък. Храмът се руши и се нуждае от ремонт на покрива и укрепване на стените, за което по първоначални сметки са необходими към 100 хил. лв.

За да съхранят православната обител, кметската наместничка Стоянка Чакърова и жителите на селото, подкрепени от общинската управа, организират кампания и редица инициативи, свързани с набиране на средства. За целта е разкрита банкова сметка, но средства се набират и чрез дарителски кутии в селото, както и чрез онлайн платформата helpkarma.com. До момента по тях са постъпили общо около 5 хил. лева. Това е съвсем малка част от необходимата сума, но воденци са сигурни, че ще доведат каузата си до успешен край и ще успеят да реставрират църквата до догодина, когато честват името на светеца – покровител.

Сметката за набиране на средства за храма е: BG04UBBS88888433498000,
Код за дарение 445100
ОББ – Елхово

Източник: БНР

Facebook Comments