СЛИВЕН

Започна изкачването на Хайдушката пътека с тежки мяхове с вино

За девета поредна година в Сливен се провежда състезание по  изкачване на Хайдушката пътека с над 40-литрови мяхове с вино. Надпреварата е в рамките на събора „Хайдушка среща”, организирана от фондация „Стария бряст”, с подкрепата на Община Сливен. Проявата е  включена в програмата за Майските дни на културата „Сливенски огньове”.
 
Инструктаж за участниците направи председателят на фондация “Стария бряст” – Стефан Стефанов. Стартът на състезанието на днешния 6 май – Гергьовден, даде кметът Стефан Радев, който пожела успех на всички 37 участниците и ги поздрави за уважението към българските традиции и природата на Сливенския край. Изкачването е вдъхновено от записките на воеводата Панайот Хитов, в които той описва как Хаджи Димитър се е изкачил до върха, натоварен с мях с вино, тежащ около 43 литра.
 
Състезанието е създадено в чест на рождението на сливенския войвода  Хаджи Димитър – 10 май. 
 
След изкачването на Хайдушката пътека победителите ще се включат в Юнашки игри, които са част от Хайдушкия събор. Те се провеждат на Слънчева поляна в местността Карандила. Включват хвърляне на голям камък, хайдушка борба, хвърляне на нож и др. 
 
Преди изкачването с мяхове, стартираха и бегачи, които ще пробягат трасето за рекорд. Жени, носещи чували с брашно, също приеха предизвикателството да изкачат Хайдушката пътека. 

Facebook Comments