СЛИВЕН

Заседава Областната епизоотична комисия

Областният управител на област Сливен Маринчо Христов свика днес заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с възникналите 6 огнища на Инфлуенца А (грип) за последния месец на териториите на няколко общини от великотърновска, пазарджишка, хасковска и добричка област.

Директорът на ОДБХ – Сливен д-р Димо Кондев запозна членовете на комисията с фактическата обстановка около констатираните огнища в национален мащаб и изнесе данни, че от отглеждани 7 млн. домашни птици, от тях  ще бъдат умъртвени около милион и 250 хиляди заболели и контактни птици в обектите и ще се състои обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

В момента тече епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици с цел намиране първоизточника на заразата. Д-р Кондев призова да бъдат информирани и всички орнитоложки дружества и ловни дружинки, за да може при евентуално откриване от тяхна страна на мъртви животни, те да бъдат веднага предоставени за лабораторни изследвания.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството, но въпреки това тече превантивна процедура по изтегляне от големите хранителни вериги на яйца и птиче месо, внесени от конкретните райони.

Със заповед  на областния управител, съобразена с мерките наложени в издадената разпоредба от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните(БАБХ) и необходимостта от повишена епизоогична готовност, на територията на област Сливен се забраняват организирането и провеждането на панаири, пазари и изложби на всички видове животни и птици, животински продукти, изложби на домашни животни и птици включително и екзотични видове. Въвежда се забрана и за отглеждането на домашни птици на открито. Мярката е във връзка с усложнената обстановка и има превантивен характер срещу възможното разпространение на болести по животните, като Инфлуенца по птиците, Африканска чума по свинете, шарка по овцете и козите и други. Освен това действията имат и за цел намаляване на значителните икономическите загуби, които би претърпял бизнесът.

На свиканото заседание на Областната епизоотична комисия присъстваха още представители на ОДБХ, ОДМВР, РДПБЗН,ИАСРЖ, РДГ-Сливен, ОД „Земеделие“, ОПУ-Сливен, Български Ветеринарен Съюз, РИОСВ, РЗИ, заместник-кметовете на Община Сливен и община Нова Загора, както и Стоян Стоянов-собственик на фирма „Джени Ово“ ЕООД, който увери, че с цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение на територията на сливенска област са предприети и се спазват абсолютно всички мерки предписани от органите на Българската агенция по безопасност на храните.

Facebook Comments