Сливен

“Златна праскова” 2021: Наградиха стопаните с най-хубавите градини

Стопаните на три градини бяха отличени на традиционния празник „Златна праскова“ в сливенското село Гавраилово. Той се проведе от 27 до 29 юли, под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, съобщиха от областната администрация.

Експерти на Националната служба за съвети в земеделието е оценила насажденията на общо деветима конкуретни за приза „Най-добра градина“ според външния вид и хабитус на дърветата, натовареността им с плод, поливния режим и още няколко критерия.

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев връчи наградата – грамота и професионална ножица за рязане на клони, на класиралия се на първо място стопанин – Пенка Кирова от Сливен. Втора в конкурса бе Стилина Славова, също от Сливен. Наградата си – грамота и ножица за ашладисване, тя получи от заместник областния управител Антоний Адонов. Грамота и гръбна пръскачка взе третият в класирането – Ивайло Банков от сливенското село Бинкос. Отличието поднесе д-р Димитър Ванев от НССЗ.

19-тото издание на празника отново събра производители, научни работници, експерти и специализирани фирми, които заедно обсъдиха новите тенденции в бранша и обмениха опит. Те бяха поздравени от заместник-министър Явор Гечев, кмета на селото-домакин Димитър Андреев и заместник-кмета на община Сливен Пепа Чиликова.

Присъстваха още председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметът на община Сливен Камен Костов, председателят на организацията „Българска праскова“ Коста Петров.

Кметството и читалището в Гавраилово зарадваха участници и посетители с множество конкурси и забавления, а производители показаха различни сортове праскови, отгледани в градините им.

В Долината на прасковите се отглеждат над 23 000 дка градини, които представляват над 40 на сто от всички прасковени насаждения в страната ни.

Facebook Comments