Сливен

Избори 2021: Вижте как да гласуваме с машина (ВИДЕО)

По повод предстоящите избори за народни представители на 11 юли 2021 г., Централната избирателна комисия изработи видеоклипове, разясняващи гласуването с машина.

За да упражни правото си на вот, избирателят трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в машината с чипа нагоре. Екранът ще започне да зарежда, след което ще се покаже първата част на електронната бюлетина, която се състои от две страници. На първата страница са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, а на втората – от 14 до 23, плюс опцията “Не подкрепям никого”.

Втората страница се отваря с натискане върху бутон “Следващ”. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференцията в подрепа на определен кандидат за народен представител.

Избирателят гласува чрез натискане върху екрана, след което трябва да отбележи “Преглед”, да види изписан избора си и да продължи с “Гласуване” или “Промени избора”, ако е сгрешил при упражняване на вота.

След като гласува, трябва да извади картата от машината, която разпечатва разписка с вота, да я сгъне с текста навътре и да я пусне в непрозрачна кутия.

Избирателят няма право да заснема вота си. Машината се изключва, ако той не гласува в рамките на 5 минути.

Във втория клип се дават указания за това как ще гласуват лицата, поставени под задължителна изолация. Те могат да упражнят правото си на вот с подвижна избирателна кутия на адреса, на който са карантинирани.

 

 

Facebook Comments