СЛИВЕН

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата претенденди, измежду които ще бъде определен новият Сливенски владика.

Те бяха излъчени по време на епархийските избори, които се проведоха днес в сградата на Сливенската митрополия. В тях взеха участие 42-ма епархийски избиратели от седемте духовни околии. Гласуването се проведе тайно, на два тура. Изборът беше воден от временния наставник на епархията – Варненския митрополит Йоан и се предаваше на живо във Фейсбук страницата на Българската православна църква.

На първия тур най-много гласове събра епископ Арсений – 26 гласа. На втори тур 25-ма от епархийските избиратели подкрепиха епископ Герасим.

Очаква се следващата неделя, на 26 май, Светият Синод да утвърди един от двамата кандидати за нов духовен водач на Сливенската епархия, който ще наследи Дядо Йоаникий.

Знеполският епископ Арсений /Атанас Димитров Лазаров/ е роден на 18.11.1986 г.в гр. Стара Загора. Основното си образование завършва в с. Осетеново, община Павел Баня.

Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската Духовна Семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” – специалност „Теология”, който завършва с отличен успех през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11.08.2007 г. в Кукленския манастир „Св.св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 06.12.2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” – гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия, от 2009 г. е директор и ръководител на първата църковна православна телевизия – ППТВ. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” – гр. Пловдив.

На 02.07.2014 г., по решение на Св. Синод на БПЦ-БП от същата дата, е наречен за Знеполски епископ и определен след епископската си хиротония да стане викарен епископ на Пловдивския митрополит.

Хиротонията на Знеполски епископ Арсений е на 06. 07.2014 г. в митрополитския храм “Св. Марина” – гр. Пловдив. Хиротонията е възглавена от Сливенски митрополит Йоаникий, с участието на Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий и Пловдивски митрополит Николай, който връчва епископските инсигнии – жезъл и митра – на своя духовен син Знеполски епископ Арсений. От същия ден епископ Арсений е назначен и за викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай.

Мелнишкият епископ Герасим (Александър Георгиев Георгиев) е роден на 2 ноември 1979 г. в гр. София. Завършил е 31 Средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. Владее свободно немски, руски и английски език. На 09.12.2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската св. обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от Знеполския епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Св. Синод бива изпратен на специализация в Общоцърковната аспирантура и докторантура “Св. св. Кирил и Методий”, Московска патриаршия, която завършва на 16.06.2017 г.

На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод от същия ден е назначен за Главен секретар на Св. Синод.

По решение на Св. Синод от 20.05.2016 г. е назначен за Председател на Църковното настоятелство при ПКСХП   „Св. Александър Невски“.

По единодушно решение на Св. Синод от 14.12.2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки, като продължава своето служение на Гл. секретар на Св. Синод и Председател на ЦН при ПКСХП „Св. Александър Невски”.

Facebook Comments