СЛИВЕН

Изпратиха писмо в защита на отец Силвестър Янакиев до Сливенския митрополит Йоаникий

Църковното настоятелство при храма “Света София” в Сливен изпрати писмо до Сливенския митрополит Йоаникий в защита на енорийския свещеник Силвестър Янакиев.

„Абсалютно неотговарящи на действителното поведение на ставрофорен свещеноиконом Силвестър Янакаиев е обвинението в стремеж към дискредитиране, на който и да било духовник или мирянин, още повече на Вас и поверената Ви Сливенска епархия, както и в дестабилизиране на духовния живот в епархията. Същият ревностно пази църковната йерархия и винаги се е отнасял с благоразумна критичност към нарушаването й от други лица“, пише в декларацията.

„Напълно неприемливо за нас е призоваването ставрофорен свещеноиконом Силвестър Янакаиев и ставрофорен свещеноиконом Евгений Янакаиев да бъдат освободени от заеманите длъжности съответно духовен надзорник на епархията и протосингел, както и на клирици на Сливенска епархия, поради което с всички свои смирени сили Ви призоваваме да не приемате за основателно това искане“, се казва още в писмото.

Припомняме, че по-рано група свещеници поискаха отстраняването на отец Силвестър като клирик на Сливенска митрополия. Те изпратиха подписка, адресирана до Сливенския митрополит, в която изразяват несъгласието си с поведението и публичните изяви не само на отеца, но и на неговия брат отец Евгений Янакиев.

Междувременно църковният живот в епархията беше разтърсен от смъртта на един от членовете на епархийския съвет на митрополията – ставрофорния иконом Ромил Негозов. Той беше намерен мъртъв в планината. По информация на полицията нямa cлeди oт нacилиe или oт бoрбa. Според криминалистите нe ce кacae зa грaбeж или нaпaдeниe. В същото време близки и познати на отеца отхвърлят възможността той сам да е отнел живота си.

Facebook Comments