СЛИВЕН

Изследване за гръбначни заболявания се проведе в 13 училища в Сливен

Деца от началния етап на образованието в Сливен бяха обхванати в скрининг за гръбначни заболявания в края на миналата година, съобщиха от Общината. Целта на превантивната кампания бе да се обърне внимание на профилактичните прегледи като средство за ранна диагностика, а за децата с нарушение на стойката да бъде изготвен възможно най-оптимален и адекватен последващ лечебно-рехабилитационен план.

По време на кампанията, продължила месец и половина, бяха прегледани 2 292-ма ученици от първи до четвърти клас в 13 училища. Към личните лекари бяха насочени 158 деца с нарушение на стойката и 27 деца – за диагностично уточняване.  След изчерпване на възможностите по линия на НЗОК, продължително лечение и рехабилитация може да се осъществи и в Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания /ЦКОДУХЗ/ в Сливен.

Скринингът се осъществи по съвместна инициатива на Община Сливен, училищните ръководства и центъра за комплексно обслужване на деца. Прегледите бяха извършени от лекари и физиотерапевти от  ЦКОДУХЗ: д-р Руска Василева, д-р Алла Димитрова, Илияна Моновска и Нено Ненчев. Като доброволци се включиха ортопедите д-р Богдан Сотиров, д-р Светлозар Савов и лекарят по физикална и рехабилитационна медицина д-р Атанас Грунов. Специалистите по здравни грижи в училищата активно подпомогнаха специалистите при извършване на прегледите.

Община Сливен изказва гореща благодарност на лекарите, физиотерапевтите и здравните специалисти за участието в кампанията, както и на медицинския център за комплексно обслужване на деца и училищните ръководства. Скринингите ще продължат и в бъдеще, тъй като във възрастовата група на децата от първи до четвърти клас заболяванията се проявяват в начална форма и лесно може да бъде постигнат контрол с лечебна гимнастика и рехабилитация.

 

Facebook Comments