СЛИВЕН

Инж. Пламен Иванов: Вода за напояване ще има, а дежурни екипи ще следят за състоянието на съоръженията

Земеделските производители могат да бъдат спокойни, че през новия поливен сезон ще бъдат осигурени необходимите количества вода за напояване. Това заяви по време на среща със земеделци в с. Зимница инж. Пламен Иванов, директор на “Напоителни системи – клон Средна Тунджа”. Създаден е график за планов ремонт на съоръженията.

През януари и февруари ще се извършат всички дейности, а през март ще бъде тествана системата. „Помпената станция на Зимница не работи, затова през новия поливен сезон ще се справим с гравитачно напояване. Ремонтът на Помпената станция в Зимница беше част от обектите по ПВУ.

„В първоначалния вариант на НПВУ бяха заложени средства за пълна рехабилитация на „Напоителни системи“, включително инфраструктура за напояване, ОПВВВ и язовири – общо 245 обекта. Бяха подготвени проекти за рехабилитация на 24 основни напоителни канала. Това беше единствената възможност за възстановяване на напоителната система в страната. След намаляването на средствата и обектите по проекта, станцията в Зимница няма да се ремонтира“, каза Пламен Иванов. По време на срещата земеделските стопани обявиха, че през последните две години, заради нередовно подаване на вода се е наложило намаляване на поливните площи.

„За изминалите две години се налагаше сами да купуваме части, планки, хидранти, болтове, за да се ремонтират авариралите участъци. Вода имаше само от понеделник до петък. Бяха много тежки две години“, коментираха земеделците. Създадени са екипи, които ще реагират своевременно на всички сигнали и аварии на територията на “Напоителни системи – клон Средна Тунджа”, заяви Пламен Иванов и допълни, че предстои да бъде почистено от наноси изравнителното съоръжение в района на Зимница. Вече е почистено коритото на река Тунджа преди бент Бинкос. В землището на Младово и Крушаре са възстановени и почистени участъците за земеделски производители, които ще поливат с поливна техника Пивот и ИДЛ. Работи се по отводнителните канали.

Инж. Иванов призова стопаните да изготвят заявленията си и подпишат договорите си за напояване по-рано, за да се изготви график и да се заложат необходимите количества вода.

„През изминалия поливен сезон поливните площи общо за ХТУ Стралджа и Зимница са били 8082.35 дка. От тях с трайни насаждения – 89,6 дка, царевица – 6515 дка, зеленчуци – 973,35 дка и други култури – 504,40 дка“, каза още Пламен Иванов. Той увери стопаните, че цената на водата за напояване и през новия сезон остава без промяна. Остава и държавната помощ, която ще се компенсират до 80% от направените разходи за напояване, допълни управителят на Напоителни системи.

„Вода за напояване има достатъчно. Язовир „Жребчево“ в момента покачва нивото си. Обемът му към днешна дата е 176 188 000 м3. През поливния сезон нивата му се следят по всички пунктове“, обясни Пламен Иванов. Такава работна среща в Зимница ще се проведе и преди началото на новия поливен сезон.

Facebook Comments