БЪЛГАРИЯ

Кабинетът „Денков” оцеля след втория вот на недоверие

Депутатите отхвърлиха и втория вот на недоверие срещу кабинета „Денков”.  В зала гласуваха 226 народни представители. „За” бяха 71, „против” – 155, няма въздържали се. Правителството беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и ПП.  За свалянето на кабинета гласуваха от БСП, ИТН и „Възраждане”.

Вотът на недоверие бе на тема „Отбрана и сигурност”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Припомняме, че дебатите по втория вот на недоверие продължиха над четири часа. Опозицията обвини кабинета, че със закупуването на БТР-и и даренията за Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

„Решенията в сферата на сигурността и отбраната не са мотивирани от реална загриженост за хората и държавата, а от персонални политически ангажименти пред чужди държави”, каза Кристиан Вигенин от БСП.

„Купени са конграчулейшънси, но не е допринесено за бойната способност на армията”, заяви от своя страна Николай Дренчев от „Възраждане”.

„Дезинформационната кампания, която парламентарно представени партии водят, води до увеличаване на некомплекта и снижаване на отбранителните способности на страната”, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че вече 5 месеца ни управлява „сглобка-несглобка”, която тя определи като „нещо като нищо”.

Според Кирил Петков от ПГ на ПП-ДБ „отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива”.

ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание в зала, но изразиха своята подкрепа за правителството от кулоарите на парламента. 

Facebook Comments