БЪЛГАРИЯ

Кабинетът заседава извънредно, миньори и енергетици излизат на протест

Днес правителството ще заседава извънредно. Очаква се да бъдат приети териториалните планове за справедлив преход за въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

България е единствена от страните-членки на ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове. Срокът изтича утре, а страната ни може да загуби стотици милиони евро.

Предвижда се държавата да отдели 2 млрд и 200 млн лева за справяне с последиците от затварянето на въглищните централи и преминаването към неутрална спрямо климата икономика. Плановете показват за какво ще бъдат отделени парите, така че най-силно засегнатите региони да се справят след затварянето на въглищните мини и прилежащите тецове. Топлоелекрическите централи ще започнат да намаляват своята работа още от началото на следващата година. До 2038 година трябва да бъдат затворени централите на въглища, които трябва да са преминали към друг вид гориво.

Преди заседанието на правителството се очаква и среща на енергетиците с кабинета. Според синдикатите обаче териториалните планове са направени, за да гарантират на частни фирми усвояването на над 1,5 милиарда евро. Напрежението в сектора расте и за днес са насрочени протести. Очаква се да бъдат блокирани Проходът на Републиката при Гурково, магистрала “Тракия” в района на Стара Загора и пътните отсечки Стара Загора – Хасково и Гълъбово – Димитровград. Ще бъде затворено и кръстовището при с. Драгичево на главния път Е-79 между София и Перник.

Facebook Comments