СЛИВЕН

Кметът Стефан Радев поздрави читалището в Калояново за 90-годишния му юбилей

Кметът Стефан Радев поздрави читалище „Искра – 1932“ в сливенското село Калояново послучай  90-годишния му юбилей. „Една такава значима годишнина е събрала в себе си история, будителска и общополезна дейност. Тя е повод за равносметка и аз съм убеден, че изпитвате заслужено чувство на гордост за миролюбивата мисия, на която сте се отдали, и предизвикателствата, които сте отстоявали. Нека този пламък и дух на българщината, запалени от предците ни, гори и за младите“, пожела градоначалникът.

Юбилейното тържество ще се състои от 17 часа на 26 ноември в читалището. Настоятелството ще направи ретроспекция на дейността си. Деца ще поздравят присъстващите с музикално – поетична програма. Самодейци ще направят възстановка на традиционните обичаи за сватосване и годеж, съобщи секретарят на читалището Жечка Митева. В края на празника домакините ще поднесат  подаръци в знак на благодарност на бивши и настоящи самодейци, както и на спомоществователите за оказваната от тях подкрепа.

Читалището е основано от някогашния учител в Калояново Петко Тенев Христов. Той привлича неколцина първенци на селото, с които заедно  учредяват настоятелство. За негов първи председател е избран даскал Петко.  Той е обучавал децата на четмо и писмо, а в свободното им време е развивал музикалните и танцовите им таланти.

Днес в „Искра – 1932“ развиват дейност певческа група и група за автентичен фолклор. Създадени са и детска лазарска група, младежка коледарска група, кукерски състав и театрална трупа,  които имат предимно празнични изяви. Председател на настоятелството е Силвия Дамянова.

 

Facebook Comments