СЛИВЕН

Кметът Стефан Радев ще предложи облекчения за ресторантьорите заради трудностите им в коронакризата

Кметът Стефан Радев ще предложи облекчения на наемите и тротоарното право, които заплаща ресторантския бизнес заради трудностите, произтичащи от коронакризата и  въвеждането на зеления сертификат. Това стана ясно след среща на кмета с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в Сливен, които днес протестират срещу начина на въвеждане на зелените сертификати от държавата. Те потърсиха съдействие от Стефан Радев за мерки, които Общината може да предприеме, за да бъдат облекчени в трудната ситуация – да се освободят от плащане на тротоарно право и общински наеми до края на юни 2022 г.

„Проблемите, които изпитват представителите на хотелиерския и ресторантьорския бизнес в момента, са сериозни. Браншът е значим за нашия град, в него има заети много млади хора. Със сигурност ще подкрепим бранша, както го подкрепяхме и до 30 септември, когато имаше намаление от 50 процента от наеми и тротоарно право за фирмите, които стопанисват общински обекти. Ще проучим дали законово съществува още тази възможност и ще предложа на Общинския съвет облекчения. Може би ще бъде на етапи, като на първо време – до края на годината да намалим до нула тротоарното право, а наемите – може би пак на 50 процента“, каза кметът.

В декларация до президента и правителството ресторантьорите изразяват опасенията си от фалити, отчитат масово напускане на персонал и спад от около 80 процента на посещаемостта в обектите им след въвеждане на зеления сертификат. Настояват държавата да приеме социални и икономически мерки в подкрепа на заведенията и хотелите, сред които трайно удължаване на мярката 60/40.

Facebook Comments