ИНТЕРВЮТА И КОМЕНТАРИ

Кольо Милев: Това правителство не може да рестартира нищо в държавата, освен далаверите и корупцията

Г-н Милев, консолидирана ли е парламентарната група на БСП – че няма да давате гласове за ВНС? Защото се прокраднаха в медиите информации, че т.нар. опозиционни депутати на Корнелия Нинова щели да гласуват в подкрепа на предложението на ГЕРБ?

– Групата ни е напълно консолидирана. Първо, няма как да участваме в легитимирането на една политическа игра, с която ГЕРБ цели да се задържи на власт на всяка цена още известно време. И второ, няма как да подкрепим такъв дефектен проект за конституция. Сам правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка след този фарс с писането на основния закон на коляно, с което потвърди абсурда на тази ситуация.

Колкото по-дълго стои това правителство на власт, толкова по-видим става най-големият му проблем – липса на капацитет, на кадри и подготвени хора, които са на постовете си, не защото са лоялни към ГЕРБ, а защото се знаят какво правят.

Унизително е да си начело на държавата 10 годинии, когато виждаш, че се сриваш да поставяш условия, за да удържиш властта. Борисов това направи, казвайки: ако не събера подписите за ВНС, ще подам оставка. Това не е поведение на държавник. Адали ще си удържи на думата? Не за първи път се е отмятал от казаното

Какво е вашето лично мнение за сегашната политическа система в България и как ще коментирате поискания от премиера Борисов „рестарт” на същата система?

– Това правителство не може да рестартира нищо в държавата, освен далаверите и корупцията. На улицата не са бедните и гладните хора. На улицата са друг тип протестиращи и сред недоволните има и много млади хора, с образование и професия, живели и навън, които могат да направят разлика между това как функционират институциите тук и в другите държави. Не може да искаш рестарт на нещо, което в продължение на години си потъпквал. Как се управляваше държавата толкова време – с личната воля, по настроението и симпатиите на Борисов. Той стъпваше върху авторитета на всяка институция, назначаваше – уволняваше, отпускаше пари – спираше пари, сякаш ставаше въпрос за лични, а не за държавни средства. Рестартът трябва да дойде от тези, които мислят по коренно различен начин от този модел.

Защо народът излезе на улиците – само оставка на Гешев и Борисов или…? Защо това е първият протест след промените у нас, в който отсъстват социалните искания?

– Аз ви казах защо – на хората им писна Борисов и сие да им описват една действителност, която не съществува. Управляващите се превърнаха в актьори, които ни пренасят в несъщестуваща реалност. В нея страната ни е на първо място по инвестиции, финансова стабилност, доходите растат, метрото е единствено по рода си, а магистралите са личен подарък от премиера за всеки гражданин. Приказки. Слушаш ги, слушаш ги и в един момент ти идва да изкрещиш. И това стана.

Вие, като о.р. генерал, подкрепяте безусловно президента. Социорогическите сондажи сочат, че подкрепата за него расте, а за управляващите – намалява. Единственият изход ли са спешни избори и назначаване на служебен кабинет?

– Отговорът е ясен и за децата. Неслучайно ГЕРБ се нарича „машина за избори“.  Те умеят да правят избори, да контролират вот, да броят гласове по „правилния начин“. Ако се задържат на власт, ще повторят упражнението. Както са го правили много пъти – и на национални, и на местни избори. Това го могат, но да спазват закона – не могат. Пресен пример – според Изборния кодекс на следващите избори трябва да се гласува машинно. Да, ама държавата отново не е готова да поръча машините, няма да стигне времето и до редовните избори. Значи какво? Ще броим ръчно, няма да изпълним закона, който сме приели. Това е илюстрацията на управление на ГЕРБ.

Докато страната се тресе от протести, в БСП пък се готвят избори за председател. Как се вписва дневният ред на партията ви в този на хората?

–  Ние подкрепяме протестите, а сме и партията, която настоява за оставка на това правителство много преди началото им. В партията ни се случва нещо новаторско и положително. Прекият избор на председател е още едно доказателство за демократичността на БСП и аз призовавам всеки от членовете й да използва това право. Ние не сме ГЕРБ, не работим с агитки, не събираме хора на шоу в Арена Армеец. Ние имаме ръководство, което има воля и смелост да предложи и да отстоява пряк избор на лидер. И това е шанс за БСП да бъде по-силна.

Източник: https://slivensega.wordpress.com/

Facebook Comments