България

Красимир Вълчев: Учебната година стартира присъствено

Следващата учебна година трябва да стартира присъствено, но епидемичната ситуация ще продължи, което ще наложи постоянно превключване от реално към онлайн обучение на отделни училища и детски градина. Това каза просветният министър Красимир Вълчев.

„Работата ще се прекъсват при едно болно дете или клъстери. Ние ще предприемем съответните мерки, ще изготвим правилата как да се случва това и как по-бързо за възстановят работа училищата, ако едно от тях се наложи да бъде затворено”, обясни той.

Просветният министър подчерта, че не става дума за цялостно затваряне на всички учебни заведения, както беше сега, а само на отделни училища.

По думите му учителите са се справили много добре по време на онлайн обучението от средата на март до края на учебната година. То обаче остава компенсаторен вариант.

Той подчерта, че за децата, особено по-малките, е важно и полезно да присъстват в училище, а не да прекарват дълги часове пред електронните устройства.

„Тази форма е само обучение, но не и образование. Липсва социализацията, прекият контакт с учителя, възможността за пряка работа по линия на практическото обучени, дейности, свързани с изкуството, физическото възпитание. Дистанционното обучение частично може да компенсира загубата на възможността учениците да се обучават в реалната класна стая”, каза Вълчев.

Facebook Comments