РЕГИОНИ

Кулинарна изложба по случай Никулден подредиха в котленската гимназия

Кулинарна изложба, посветена на празника Никулден, организираха в Средно училище „Георги Ст. Раковски“ – Котел. По случай деня на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, който е считан за покровител на рибарите, търговците и банкерите, учениците от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ изненадаха своите учители с вкусна кулинарна изложба.

За нея, те бяха използвали 4 вида риби – шаран, пъстърва, скумрия и шпроти. От рибното разнообразие, котленските майстори-готвачи представиха никулденско меню, което включваше: „Котленска рибена чорба“, ястие, отличено с първо място и златен медал на Националния музикално-кулинарен конкурс „Никулденско веселие“ 2022 г. ,Община Попово, „Риба плакия“, „Пълнен шаран с ориз и орехи“, „Рибена торта с шпроти и ориз“, „Ропотамо със скумрия“ и традиционна Никулденска питка.

Изложбата е част от инициативата на г-жа Красимира Иванова, преподавател по професионална теоретична подготовка на младите готвачи в СУ „Георги Ст. Раковски“, която се е посветила на това, всеки месец да организира тематични кулинарни представяния на своите възпитаници.

Следващата ученическа кулинарна изложба е предвидена в края на месец януари 2024 г. Изложбата тогава ще бъде посветена на дребните сладки, съобщават от СУ „Георги Ст. Раковски“ – Котел.

Facebook Comments