СЛИВЕН

Къща музей „Хаджи Димитър“ отново отвори врати за посетители след ремонта

Къща музей „Хаджи Димитър” отново отвори врати за посетители след ремонта. След като беше затворена за реставрация, къщата-музей „Хаджи Димитър” от днес отново е отворена за посетители. Денят съвпадна с отбелязване на 184-годишнината от рождението на славния сливенски войвода. На церемонията по откриване на обекта кметът Стефан Радев отново подчерта колко важна за историята ни е личността на Хаджи Димитър и колко е важно да се грижим за историческото си наследство.

“Наистина е празник днес – освен, че празнуваме рождението на войводата, откриваме един от най-емблематичните обекти за нашия град. Наш дълг като сливналии е да пазим и поддържаме това, което сме получили от предците ни. Дълга е историята на признателността на Сливен към Хаджи Димитър и героите от национално-освободителната борба. Още тридесетте години на миналия век се издига този величествен паметник на Хаджи Димитър в центъра на града. От десетилетия в родната му къща не беше извършван такъв мащабен ремонт, така че да можем да я съхраним и запазим за поколенията. Има много с какво да се гордеем. Хубаво е, че можем да го показваме и разказваме на младите хора”, каза в словото си кметът Радев.

Той добави, че Община Сливен ще преиздаде трилогията на Цончо Родев “Бурята”, “Тътени” и “И стана ден”.

“”Бурята” разказва основно за делото на Хаджи Димитър и ще бъде още едно допълнение към всичко, което правим, за да почетем паметта му”, добави градончалникът.

На церемонията специален гост беше заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която изтъкна, че опазването и съхранението на такива паметници е истинско държавническо отношение към паметта и историята.

“За мен държавници са онези, които имат съзнанието за мисия, за водачество и за това, че работят за благото и каузата на всички. За това днес искам да се обърна към кмета на община Сливен Стефан Радев и към всички представители на местната власт, защото за мен е държавническо поведение точно това. Да работиш за опазването на паметта, да я предаваш на поколенията през своите дела. Днес аз имам възможността да видя мащабното дело, което сте предприели тук в Сливен за възстановяване на всички музейни сгради. Поклон за свършеното и се надявам, че държавата също ще отговори със същия знак, за да подпомогне дейността и капацитета на музеите в Сливен и в цялата страна”, карегорична беше зам.-министър Гешева.

Директорът на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков” доц. д-р Николай Сираков започна приветствието си с благодарност към Община Сливен за ремонта, който беше предприет за опазване на културно-историческите обекти в Сливен.

„Близо 50 години музейните обекти на нашия град се нуждаеха от такъв мащабен проект, какъвто осъществи Общината и чрез който се извършиха пълни реставрационни и консервационни дейности. В къща музей на Хаджи Димитър изцяло е подменена ел. инсталацията, ВиК-инсталацията, покривното пространство, създадоха се модерни пространства, в които да представим експозициите. Във всяка къща е изграден модерен детски център, в който децата да получат съответното възпитание в патриотизъм и любов към родината.”, изтъкна доц. д-р Сираков.

На събитието присъстваха още евродепутатът Асим Адемов, народните представители Десислава Танева, Мария Белова, Деян Дечев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, общински съветници и граждани.

За атмосферата на събитието се погрижиха ученици от НУ „Васил Левски”, които рецитираха „Балада за Хаджи Димитър” на Христо Ботев, а хорът и оркестърът на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен изпълниха песен, посветена на великия борец за свобода. По повод годишнината беше осигурен почетен караул от участници в Чинтуловата чета, в чиято роля влязоха ученици от ППМГ „Добри Чинтулов”.

Ремонтът на къщата музей на Хаджи Димитър е част от интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в община Сливен. Проектът представлява една от най-мащабните инициативи на Сливен през последните години за паметниците на културата, откакто ги управлява Общината. В къщата-музей, която включва две основни сгради – родната къща на Хаджи Димитър и Ханът, е извършен цялостен ремонт на покривите. Обработени са дървените елементи. Възстановена е мазилката. Благоустроено е дворното пространство, извършени са ремонт и подмяна на сградните инсталации – електрическа, (включително ново осветление), водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация. Съществуващият санитарен възел е пригоден за използване от хора с увреждания. Обособени са нови помещения за работа с деца – „детски кът”, включително самостоятелен санитарен възел. Доставена е също така модерна и иновативна за страната и региона презентационна техника, която съществено ще подобри възможностите за изграждане на музейните експозиции, интеракциите с посетителите и показването на историческото наследство.

Facebook Comments