МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Лидия Йорданова, ЕКЗАКТА: Не се очаква висока избирателна активност на балотажа в Сливен

Не се очаква по-висока избирателна активност на балотажа в неделя, в сравнение с вота на първия тур на местните избори в община Сливен. Това заяви за „Канал 6“ Лидия Йорданова, управител на „Екзакта Рисърч Груп“, позовавайки се на социологическо изследване, проведено сред 600 пълнолетни жители на общината.

Причината според нея е, че част от избирателите, подкрепили кандидати, които не са достигнали до балотаж, сега не са достатъчно мотивирани да гласуват. „Отливът на гласоподаватели поставя на дневен ред и въпроса за легитимността на вота, който е толкова важен, колкото и кой с колко ще победи. Основното предизвикателство пред кандидатите сега е активизирането на максимален брой привърженици и повишаване на избирателната активност в деня на балотажа“, заяви социологът Лидия Йорданова.

Данните от проучването показват, че в неделя за Стефан Радев ще гласуват болшинството избиратели на ГЕРБ, както и немалко привърженици на други партии. „Особено високо е доверието към него сред жителите на град Сливен, докато при Пламен Крумов се наблюдава силна подкрепа от хората, които живеят в по-малките населени места“, коментира още Йорданова.

Според нея има няколко важни базисни нагласи на жителите на община Сливен, които трябва да бъдат отчетени.

Стефан Радев и администрацията печелят в края на октомври високо и съизмеримо одобрение и доверие от страна на жителите. “Високите оценки за работата на досегашния кмет вървят паралелно с нарастващо одобрение на дейността на общинската администрация. Най-интересният факт е, че хората имат оптимистични нагласи за бъдещето на община Сливен. Това ни дава основание да смятаме, че пълнолетните жители на общината вярват, че е създадена добра среда за развитие. Нещо повече, хората, които са оптимисти за собственото си бъдеще, са повече от песимистите, което означава, че е пречупено мисленето, че всичко трябва да дойде от властта и да бъде поднесено наготово. Хората искрено вярват, че тяхната инициатива в една добра среда за живеене и развитие, би дала много добри резултати. Това е една оптимистична перспектива за Сливен, която определено се свърза с управлението на досегашния екип“, заяви в заключение Лидия Йорданова.

Проучването е проведено в периода 19 – 25 октомври от „Екзакта Рисърч Груп“ сред 600 пълнолетни жители на община Сливен. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на „Екзакта“.

Facebook Comments