България

Маркет Линкс: ГЕРБ и “Има такъв народ” са почти с изравнени позиции

Почти изравнени позиции на ГЕРБ (15.2%) и “Има такъв народ” (15%) показват данните от съвместни проучвания на bTV и “Маркет Линкс”.

Неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен, в подобна ситуация бяхме в 2018 г., когато имаше отново ремонт на кабинета и вицепремиерът Валери Симеонов напусна управлението. Това коментира социологът Добромир Живков от “Маркет Линкс”.

Годините на кабинета “Борисов 3” се движат в пикове и спадове, в момента сме може би в най-ниската точка, отбеляза oще Добромир Живков.

Едва около 20% от българите смятат, че в момента държавата се развива в правилната посока, посочи той.

Според социолога в ситуацията на COVID-19 в цял свят се говори за нов тип лидерство. В такъв тип криза, като тази с пандемията, лидерството ще играе все по-важна роля, посочи той.

“Виждаме голяма промяна, особено в сравнение с 2009 г., когато Борисов стана премиер. В последното проучване рейтингът му е много нисък. Това е много ниско ниво на одобрение, което до момента не сме отчитали”, обясни Добромир Живков.

“Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме”, коментира Живков.

Виждаме една много висока степен на мобилизация на българските граждани, отбеляза социологът.

“Политическата обстановка води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията. Държавата и гражданите са събудени, хората са готови да отидат да гласуват, но това не означава, че са направили своя избор за кого да гласуват”, обясни Добромир Живков. Според него особеният интерес трябва да бъде насочен именно към ГЕРБ и по какъв начин първата политическа сила в страната ще преодолее политическата криза.

Както може да се види от графиката, резултатите от това проучване показват почти изравнени позиции на ГЕРБ и “Има такъв народ”.

Проучванията са проведени сред 1093 пълнолетни лица в страната и 500 в София в периода 28 юли – 03 август 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкета.

Снимка: бTV

Facebook Comments