Сливен

Милена Чолакова: Образователната ни система прави огромен качествен скок

Забележително активни са и родителите, твърди началникът на РУО – Сливен, Милена Чолакова

Дистанционното обучение върви в област Сливен от първия ден на карантинния период – 16 март. „Около 76% от училищата се включиха под различна форма и използвайки различни платформи. – Това съобщава за „Аз-буки“ началникът на Регионалното управление на образованието в областния град Милена Чолакова. – В училища най-вече с преобладаващо деца от уязвими групи онлайн обучението е въведено частично. В процеса на работа постепенно и техният брой се увеличава. А колегите се справят все по-добре.“

Екпът на РУО – Сливен, е в постоянна връзка с директорите и учителите.

А указанията и компетентните препоръки от МОН своевременно се довеждат до тяхното знание. Налице е учудващо добър процес на дистанционно обучение, имайки предвид спецификата на областта. „В цялата система комуникацията е изключително добра. В този нелек момент се показваме като една дисциплинирана система, в която всички изпълняваме задачите“, категорична е Милена Чолакова.

Тя припомня, че по време на обявената грипна епидемия, предхождаща сегашната карантина, учителите са подготвили много материали на книжен носител – задачи, указания, уроци, теми за затвърждаване, които са изпратени на децата за домашна работа. Така грипната ваканция се оказва един вид възможност за „проиграване“ на днешната ситуация.

„Сега всички училища съсредоточават вниманието си върху това да се работи с децата чрез електронни платформи. Практиката на електронния дневник е добре позната навсякъде и се е наложила. И сега го използваме като възможност и за онлайн обучение. Задачата е за децата, които нямат устройства, да имат възможност да контактуват с учителите си по телефона. Избягваме всякакви контакти между хората. Целта е да ги опазим. Това е и задача на всеки директор“, категорична е Чолакова.

Дали тази екстремна ситуация няма да се окаже онзи катализатор, който не само ускорява въвеждането на онлайн обучението, но и го налага, когато е необходимо. „Това е добър урок как да работим с деца, на които се налага да отсъстват по-дълго време по една или друга причина.

В момента трупаме безценен опит, който тепърва ще ни помага оттук нататък.“

Забележително активни са и родителите. Не е тайна, че немалко от тях просто нямат време за контакти и наблюдения върху това какво се случва в училище. Сега те активно се включват във виртуалния училищен живот. В диалогов режим са с учители и директори. Следят как се справят децата им.

Онлайн обучението е интересно и привлекателно и за недисциплинираните. Да успееш да бъдеш част от онлайн урока, се оказва привлекателно предизвикателство.

„В момента българската образователна система прави огромен качествен скок“, категорична е началникът на РУО – Сливен.

Източник: Вестник „Аз-буки”

Facebook Comments