България

Министър Десислава Танева даде старт на ремонта на рибарското пристанище в Несебър

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева даде старт на изпълнението на дейностите по проекта за модернизация на рибарското пристанище „Северна буна“ в Несебър.

Инвестицията е за близо 7,5 млн. лева, от които 7,4 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. и 102 хил. лева – собствено финансиране.

Основната цел на проекта е да се постигне оптимизиране на капацитета на съществуващото пристанище, като се осигури подобряване на условията за улов, разтоварване и първа продажба на риба. Със средствата ще бъде изграден многофункционален обект, с пазар за първа продажба на риба, включващ преместваеми обекти и кран за лесно разтоварване на улова.

„Надявам се реализацията на проекта да даде по-добра сигурност и устойчивост на местната рибарска общност, да подобри средата на живот и да подпомогне поминъка на хората“, каза министър Танева.

По време на събитието тя заяви, че към момента по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. са договорени над 81% от бюджета й, като 20% от целия ресурс е за проекти в област Бургас. Близо половината от тях са разплатени и процесът продължава.

„България беше една от първите страни, която направи нотификации по рибарската програма и беше инициатор на някои от промените в нея, като приложи Ковид мерките за подкрепа на местните рибарски общности. До средата на април продължават приемите по трите направления от извънредните мерки с над 12 млн. лв. бюджет. Надявам се да има активност“, коментира още Десислава Танева.

Снимка: Община Несебър

Facebook Comments