Сливен

Минчо Афузов с призив към жителите на областта да се включат в електронното преброяване

Електронното преброяване на населението и жилищния фонд приключва днес, 30 септември, в 24 часа. Областният управител Минчо Афузов призовава гражданите да се възползват от възможността за електронно преброяване през оставащите часове на кампанията.

“Всеки ползва интернет и онлайн услуги, нека покажем по-голяма активност и по-добри резултати. По електронен път можем да преброим и възрастните си родственици”, заяви Афузов.

Електронното преброяване е бързо, лесно и безопасно за здравето и живота в условията на епидемия от COVID-19. Въпреки това, интересът сред жителите на областта остава по-слаб, в сравнение със съседни области. Към момента под 20 на сто от населението на Сливенска област е попълнило електронна карта.

До 10 октомври всяко домакинство ще бъде посетено от преброител. Гражданите, които са използвали електронната система, трябва единствено да предадат генерирания 15-цифрен индивидуален код.

При посещенията преброителите трябва да покажат служебна карта, да представят преброителна карта с указания за целта на преброяването. Всеки преброител трябва да носи синя предпазна маска за лице с надпис „Преброяване 2021“. При съмнения и въпроси, гражданите могат да се обадят на телефон *2021.

От Отдел „Статистически изследвания – Сливен“ съобщиха, че в момента се търсят преброители за следните местности в Сливен: Хисарлъка, Среди дол – 5 преброителни участъка; Моллова кория, Карандила – 2 преброителни участъка; Дълбоки дол, Зарево Изгрев – 2 преброителни участъка; Терасите, Бадемлика – 3 преброителни участъка; Каменка – 2 преброителни участъка.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд се провежда на всеки 10 години в страните от ЕС. То е изключително важно, тъй като възоснова на събраните данни се формират политики за развитие и се разпределя финансов ресурс за всички сфери на обществено-икономическия живот.

Участието в преброяването е задължително. За отказ е предвидена глоба от 160 лева.

Facebook Comments