Сливен

Млади сливенски преподаватели с вдъхновяващи истории за мисията да бъдеш учител

В навечерието на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Сливен се проведе форум за младши учители.

Събитието се организира с подкрепата на Община Сливен, Регионалния инспекторат по образованието, Общински координационен съвет на синдиката на българските учители и Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“.

В присъствието на ученици и учители, осем млади сливенски преподаватели разказаха своите лични истории, свързани с избора им да станат учители.

„Неслучайно борбата за национално образование и просвещение е била един от стълбовете на освободителната ни война. Днес образованието продължава да бъде също толкова важно за всеки един от нас. Радвам се, че политиката на управлението през последните години започва да дава резултати и много млади хора се насочват към професията на учителя. Искам да поздравя участниците за избора им. С някои от тях съм работил и вярвам, че ще продължат със същия плам на новото поприще. Вярвам, че можем да запалим още будни млади хора, да имаме все по-добро образование, защото то е ключът към успеха, към щастливия и пълноценен живот“, каза в словото си кметът Стефан Радев.

Младите учители, които участваха в събитието, бяха:

Николина Велчева – актриса от сливенския театър, играла на почти всички сцени в България. Сега е учител по философия в Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“. Тя е и инициатор на Общинския форум за младши учители.

Гергана Стоянова, която 17 години работи като журналист и специалист връзки с обществеността, от 2017 година е учител в ОУ „Елисавета Багряна“.

Благовеста Желязкова – талантлив художник и галерист, който от 2019 година е преподавател в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“.

Мария Желева – музикален педагог и създател на вокално студио „Усмивка“. От тази учебна година е учител по музика в СУ „Йордан Йовков“.

Иван Стоянов – музикант-инструменталист, работил като концертмайстор. Понастоящем любим учител по музика в ОУ „Братя Миладинови“.

Евгения Узункирова – вдъхновител на учениците да изразяват своя вътрешен свят в поезия и проза. Учител е по български език и литература в ППМГ „Добри Чинтулов“.

Таня Стоянова – От 2017 година работи в ППМГ „Добри Чинтулов“ като учител по информатика, информационни технологии и математика.

Мирослав Иванов – Живял е дълги години в Англия, Португалия и САЩ, за да се върне един ден в България и да стане учител по география и икономика в Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“.

Facebook Comments