България

Мобилно приложение помага в борбата с COVID-19

Национална информационна система за борба с коронвируса бе представена днес по време на брифинг в Министерски съвет. Тя е създадена за десетина дни от три български компании срещу символичната сума от 3 лева.

В момента приложението, което се казва Virusafe, e пуснато за одобрение за включване в Apple App Store и Google Play Store.

Очаква се до ден-два да бъде одобрено и да може да се сваля на телефоните на потребителите.

„Мобилното приложение ще може да бъде свалено от всеки гражданин. Така всеки ще може да сподели своя здравен статус и щабът да бъде запознат своевременно със ситуацията.

Щабът ще може да прецени къде да бъде настанен човек, който се чувства зле, между Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена линейката. Даването на данни ще е напълно доброволно.

Първо се въвеждат лични данни като ЕГН, а приложението само прави изчисления за години и пол. Въвежда се информация за хронични заболявания, симптоми като температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко.

Приложението ще се разпространява и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването”, заяви Пламен Цеков – представител на една от фирмите, участвали в разработването на мобилната апликация.

Facebook Comments