Сливен

Молебен за здраве и добруване бе отслужен в храм „Св. Петка“ в Кермен по случай празника

Молебен за здраве и добруване на българския народ беше отслужен в храм „Св. Петка“ в град Кермен. Инициативата е на ЖЕНИ ГЕРБ по случай Петковден. С тази обща молитва беше даден старт и на предизборната кампания. Празничната Света литургия отслужи отец Стилиян.

По традиция на този ден, празникът на град Кермен – Петковден, бе отдадена почит на загиналите във войните керменци.

Цветя в знак на признателност поднесоха кандидатите за народни представители от Коалиция ГЕРБ-СДС Десислава Танева, Мария Белова и Цвета Станева.

Галина Вучкова – член на Националния изпълнителен съвет на Жени ГЕРБ, кандидатите за депутати, общински съветници от ГЕРБ – Сливен и кметове на населени места, отдадоха почит на Св. Преподобна Параскева или Петка Българска, която се счита за покровителка на българския народ и на семейството.

Празникът на Кермен се чества от 1904 година, когато започва градежът на храм „Св. Петка”. Църквата е построена през 1909 г. и е осветена от Сливенския митрополит Гервасий през 1909 година.

Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата. Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни. Жените не бива да подхващат никаква работа – не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък.

Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници – правят се оброчни курбани и сборове. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта. Според вярванията на Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка.

Facebook Comments