България

МОН предлага по-дълга ваканция за учениците между двата срока

Министерството на образованието и науката ще предложи пет неучебни дни в периода 31 януари – 4 февруари. Това съобщи образователният министър проф. Николай Денков по време на брифинг днес. Заедно с почивните дни, учениците ще имат общо девет дни ваканция.

По този начин учителите и учениците ще могат да се възстановят от натоварването, свързано с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, имайки предвид, че около въпросната седмица се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19.

Министърът коментира също, че има голяма разлика в заболеваемостта между отделните общини. По официални данни в момента под карантина са 3,63% от учителите и 2,58% от учениците в страната. В тази връзка, МОН ще продължи да прилага локален подход, като отчита ситуацията в конкретното училище и в съответното населено място, община и област.

Крайното решение ще бъде взето на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование на 21 януари, като то ще бъде съобразено с мнението на здравните власти. Тогава ще бъде обсъдено и предложението следващата учебна година да започне на 5 септември, каза още Денков.

Facebook Comments