БЪЛГАРИЯ

Над 70% от учителите подкрепят дистанционното обучение

71,2% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3.11.2020. Това показва проучване, проведено от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, относно мнението на българските учители за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние.

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дни. 

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат, учителите които са в карантина, заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В горе цитирания брой учители, не влизат и тези, които са болни от други болести. Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. В тази връзка ръководствата на образователните институции са в огромно затруднения да осигурят замествания, дори и при 10% болни учители, затова дистанционния режим е единственият изход, съобщават от Синдиката.

По отношение на начален етап, 53,1% от анкетираните смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап, посочват още от Синдиката.

Подобен е резултатът от 56,5% относно преминаването на детските градини в дистанционен режим.

69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

От Синдикат „Образование“ настояват да се пази живота и здравето на българските учители и да спрат да се пренатоварват при сегашния непланиран режим на организация на образователната система.

Facebook Comments