СПОРТ

Напусна ни треньорът по колоездене и почетен гражданин на Сливен Стефан Бахаров

На 89 години почина заслужилият треньор по колоездене и почетен гражданин на Сливен Стефан Бахаров, който посвети живота си на спорта, на своите ученици и на родния град.
 
Бахаров се увлича по колоезденето заради заразителния пример на легендите на сливенското и българското колоездене Милко Димов и Илия Кръстев и техните предшественици Митко Сарачев, Петър Буранов, Щилиян Пашов и др.
 
На 10-годишна възраст се качва на колелото и до последния си дъх не слиза от него. Бил е състезател на “Торпедо”, ЦСКА и “Динамо”. Истинското му амплоа в колоезденето обаче е в треньорската професия. През 1958 г. Петър Кавръков, бивш председател на ОС на БСФС, му гласува доверие да работи като треньор, макар да е съвсем млад. Предимството му пред останалите изявени колоездачи е в образованието – през 1958 г. той завършва ВИФ. Като мнозина от старото поколение сливналии предпочита родния си град пред София и дори чужбина. Треньорската професия му носи удовлетворение, макар в отделни моменти да е бил и масажист, монтьор, шофьор, организатор на състезания на шосе и писта и др.  За добрата му работа е удостоен със званието “заслужил треньор”. Под негово ръководство над 40 колоездачи са станали майстори на спорта, над 60 са републиканските шампионски титли. Сред тях са Гроздан Филипов, Наско Стойчев, Павел Шуманов, Димитър Господинов, Евгени Балев, Васил Ничев, Иван Тихов, Тодор Бояджиев, Тодор Златев, Добрин Величков, Георги Илиев, Никола Иванов, Паруш Иванов, Асен Асенов-Марока, Венцислав Стефанов, Христо Савов, Стефан Георгиев и много други.
 
Поклонението ще бъде на 18.02.2023 г., събота, от 10.45 ч. на Новите гробища.
Съболезнования на семейството!
Светла му памет!

Facebook Comments