СВЯТ

НАТО и ЕС обещаха по-голяма подкрепа за Украйна

НАТО и ЕС обещаха да увеличат подкрепата си за Украйна и да засилят сътрудничеството между Европа и ръководения от САЩ алианс.

“Трябва да продължим да укрепваме партньорството между НАТО и Европейския съюз. И трябва да продължим да засилваме подкрепата си за Украйна”, заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, след като подписа съвместна декларация с висши представители на ЕС.

Съединените щати, Германия и Франция обявиха, че сега ще доставят на Украйна и бронирани бойни машини, но Киев моли да му бъдат изпратени и модерни тежки танкове.

“Смятам, че Украйна трябва да получи цялото необходимо военно оборудване, от което се нуждае и с което може да се справи, за да защити родината си”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. “Това означава, разбира се, модерни системи за противовъздушна отбрана, но също така и други видове модерно военно оборудване, стига то да е необходимо за защитата на Украйна”, каза тя.

Столтенберг заяви, че западните поддръжници на Киев ще се срещнат следващата седмица с министъра на отбраната на Украйна, “за да обсъдят точно какви видове оръжия са необходими и как съюзниците могат да предоставят тези оръжия”. “Не става въпрос само за добавяне на повече системи, повече платформи, повече оръжия, но и за гарантиране, че платформите, оръжията, които вече сме предоставили, работят както трябва”, каза той.

Двете организации се съгласиха, че НАТО, подкрепена от военната мощ на Съединените щати, остава основата на европейската сигурност, въпреки опитите на ЕС да засили ролята си в отбраната.

“Нашата декларация ясно показва, че НАТО остава в основата на колективната отбрана и продължава да бъде от съществено значение за евроатлантическата сигурност”, заяви Столтенберг. “В нея също така се признава стойността на една по-способна европейска отбрана, която допринася положително за нашата сигурност и е допълваща и оперативно съвместима с НАТО”, допълни той.

Facebook Comments