СЛИВЕН

Национално животновъдно изложение се проведе край сливенското село Мечкарево

Министерството на земеделието и храните ще проведе конкурс за производители на най-успешните български продукти, представени на пазара, в категории: плодове, зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед. Очаква се конкурсът да стартира през следващата година. Това заяви министърът на земеделието и харните Кирил Вътев по време на посещението си на Националното животновъдно изложение, което се проведе днес край сливенското село Мечкарево. Той посочи, че целта е да се стимулира производството на повече български продукти, които да стигат до пазара. В тази връзка министър Вътев съобщи, че се обсъжда идеята за създаване на магазини, в които да се предлагат само регионални продукти. “Работим усилено за достъп на земеделските производители и животновъди до нови пазари, а на потребителите до родни продукти”, информира министърът. 

Животновъдното изложение се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и по традиция събира на едно място селекционери и собственици на различни видове и породи животни, отглеждани на територията на България.

Повече от 160 фермери презентираха днес постиженията на българската селекция на местни породи, както и фермерски продукти, произведени по стари български рецепти. Представено бе и ново технологично оборудване, а също и ветеринарни лекарствени продукти и фуражи.

На събитието присъстваха и заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев и председателят на Комисията по земеделието, храни и гори към Народното събрание Десислава Танева. 

Facebook Comments