Любопитно

На 2 февруари празнуваме Сретение Господне

На 2 февруари Православната църква чества Сретение Господне. 40 дни след раждането на Иисус Христос, света Дева Мария Богородица занесла Младенеца в йерусалимския храм, според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно дете от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога (Изх. 34:19 – 20, Чсл. 18:15 – 16).

Според преданието благочестив старец на име Симеон взел на ръце Младенеца и с пророческо вдъхновение извикал: “Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля”.

В народния календар днешният ден се нарича Петльовден, посветен на мъжките рожби. Според обичаите е забранено да се работи, защото се вярва, че денят е черен и ще се зачерни къщата. Не се правят годежи и сватби.

Празникът води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли българските семейства бележели портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари.

Имен ден на днешната дата имат: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Сретен.

Честит празник на всички именици!

Facebook Comments