Сливен

На 3 март в МБАЛ “Д-р Иван Селимински” ще работи дежурен екип за кръводаряване

В деня на националния празник – 3 март, в Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ “Д-р Иван Селимински” дежурен екип ще приема желаещите да дарят кръв. Кръвният център ще работи от 08.00 до 14.00 часа в празничния ден.

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Как да се подготвим за кръводаряването?

Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителят трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

Каква е процедурата за даряване на кръв?

Вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава. Попълва се въпросник относно здравословното състояние. Кръводаряване – количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект. Описаната процедура трае най-много 40 мин.

За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Важно за кръводаряването

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни, за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път. Кръводаряването е полезно. То стимулира процес на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Кръводарителите получават 2 дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда), подкрепителна закуска, а при желание и талонче с уникален код за достъп с цел проверка на резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Кой се нуждае от дарената кръв?

Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски операции, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти с различни анемии и други.

Кой не може да дарява кръв?

Не се допускат хора, които страдат от инфекциозни заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, хронични или остри заболявания, налагащи прием на медикаменти, като: алергии, ревматоиден артрит, сърдечно-съдови, бъбречни и чернодробни заболявания, язва на стомаха, псориазис, екземи по кожата, глаукома и други. Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря кръводаряването представлява опасност за здравето на дарителя.

Как да помогна, ако не мога да даря кръв?

Всяка помощ е нужна. Ако поради някаква причина не можеш да дариш кръв, а искаш да помогнеш, можеш да организираш свои приятели, съученици или колеги.

Какво се препоръчва след кръводаряване?

Компресивната превръзка следва да остане на ръката най-малко 2 часа. Препоръчваме да не се пуши най-малко 2 часа след приключване на кръвовземането и да не се натоварва ръката на убождането най-малко 4 часа след приключване на даряването. Тези от вас, които извършват рискови дейности: управление на автобуси или влакове, работа с кранове, качване на подвижни стълби или скелета, делтапланеризъм, катерене или гмуркане, следва да изчакат най-малко 12 часа, преди да се върнат към тях.

Facebook Comments