България

Новите депутати в 45-ото Народно събрание положиха клетва

Новите народни представители положиха клетва. “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.” Това бяха клетвените слова, произнесени от новоизбраните народни представители, при тържественото откриване на 45-ия Парламент.

Първото заседание бе свикано с указ на президента Румен Радев и се откри от най-възрастния присъстващ народен представител в 45-ото Народно събрание – Мика Зайкова.

„Българският народ много пъти е казвал истината, но на 4 април той ни изпрати в тази зала с една единствена поръка – промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в Европейския съюз“, заяви още водещият заседанието.

Зайкова извърши проверка по азбучен ред. Този начин на установяване на кворум се наложи, тъй като електронната система за гласуване, чрез която се проверява броя на присъстващите депутати, е преместена в новата сграда на Парламента.

„Никой от нас не иска нашите велики културни дейци да протягат ръка за пенсия. Независимо от нашите политически възгледи, имаме една цел – просперитета на България“, каза още Мика Зайкова. Тя заръча на новоизбраните депутати да поставят на първо място интересите на народа и да не забравят кой и за какво ги е изпратил в законодателния орган.

Петима депутати под карантина се заклеха чрез видеоконферентна връзка. Сред тях е и лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов. Под карантина се закле и Халил Летифов от ДПС.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова също присъстваха на първото пленарно заседание.

Снимка: News.bg

Facebook Comments