Сливен

Нови случаи на заразени ученици и учители с COVID-19 в Сливенско

През изминалото денонощие на територията на Сливенска област са диагностицирани общо 83 души с COVID-19. Сред заразените са четирима ученици от Сливен, които учат в различни учебни заведения.

Заболели са и трима учители. Двама от педагозите работят в две детски градини в Нова Загора, а третият учител преподава в училище в община Твърдица.

От Областния кризисен щаб съобщиха, че са карантинирани класовете и контактните им лица. РЗИ – Сливен продължава с епидемиологичните проучвания.

С коронавирус са се инфектирали лекар и медицинска сестра от различни болнични заведения в Сливен.

Преобладаваща част от останалите болни са от семейни огнища, където е установен болен в предходни дни. Има положителни за COVID-19 деца, които в предходни дни са били поставени под карантина като контактни на болни съученици или учители.

За съжаление, починаха седем пациенти на възраст от 50 до 85 години. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

В момента болните с COVID-19 в област Сливен са 1029 души. Повечето от тях са в община Сливен – 732 души, като само в областния център са 581 души. В община Нова Загора са 204, като 120 от тях са в града. В община Котел са 57, в община Твърдица – 36.

Вирусът засяга всички възрасти, силно заразен е, предава се по въздушно-капков път. Носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция, избягването на струпвания от хора и редовната дезинфекция ограничава разпространението му.

В Сливен и Нова Загора са разкрити имунизационни пунктове по график, публикуван в сайта на областната администрация и на РЗИ. Всеки желаещ може да се ваксинира с ваксина по избор. Поставят се и бустерни дози от иРНК ваксини. На 4 октомври са приложени 103 дози, бустерните са 7.

Facebook Comments