БЪЛГАРИЯ

Няма да се свиква Велико народно събрание, нито ще се приема нова Конституция

Парламентът отхвърли проекта за решение за свикване на Велико народно събрание, внесен от мнозинството.
 
Това означава, че на свой ред отпада и дневният ред за промяна и приемане на нова Конституция на Република България.
 
За да бъде одобрено подобно решение са необходими 160 гласа, но в крайна сметка само ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и един независим народен представител подкрепиха идеята със 111 гласа „за“. 

БСП, ДПС и отцепилите се наскоро от левицата и станали независими депутати, категорично обявиха, че няма да подкрепят проекта. Те напомниха, че такава е била присъдата на Венецианската комисия.

Изненадващо и „Воля“ оттегли подкрепата си от проекта за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, въпреки че и депутати на Веселин Марешки бяха част от вносителите. Така представителите на „Воля“ гласуваха „въздържал се“.

Проектите за нова Конституция и провеждане на избори за Велико народно събрание бяха внесени на 2 септември от мнозинството.

Сред предложенията бяха намаляването на народните представители от 240 на 120, при Великото народно събрание – от 400 на 280.

Управляващите предложиха и промяна в главата за съдебната система, която предвиждаше разпускане на Висшия съдебен съвет и създаване на отделни съвети на прокурорите и на съдиите.

Facebook Comments