СЛИВЕН

Няма желаещи за съдебни заседатели в Сливен

Продължава процедурата за подбор на съдебни заседатели в Сливен. За Окръжен съд се търсят 40 човека, а за Районен – 44, но до момента  документи са подали само 18 души.

Кандидатите трябва да са на възраст между 21 и 68 години и следва да имат настоящ адрес в общината, която попада в рамките на съдебния район. Изисква се завършено най-малко средно образование, както и чисто съдебно минало. 

“Ниското заплащане е сред основните причини за слабия интерес. Хора, които вече са били съдебни заседатели, споделят че за една година работа са получили между 80 и 100 лева. Това е безумие”, бе категоричен председателят на местния парламент в Сливен Димитър Митев. 

По думите му, съдебните заседатели участват в наказателни дела и имат еднакви права и задължения със съдиите. Заплащането, което получават обаче, не е релевантно на отговорността, която носят.

“Необходима е спешна законодателна промяна, защото от ден на ден ще става все по-сложно. Съществува реален риск да се блокира работата на съдилищата. Този въпрос касае не само Сливен, а цялата страна”, коментира още Димитър Митев. 

Документи на кандидати за съдебни заседатели се приемат до 7 юли 2023 г. в деловодството на Общинския съвет, кабинет 104.

 

 

Facebook Comments