СЛИВЕН

Областният управител бе гост на традиционния водосвет на армейските знамена

Днес, на Богоявление, пред новооткритата църква “Св. Петка” се извърши водосвет на бойното знаме на Център за подготовка на специалисти и на представителните знамена на 61 танков батальон и на 2 танков батальон от състава на ЦПС-Сливен.

Гости на церемонията бяха областният управител инж. Маринчо Христов, командирът на военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев, заместник-кметът на Община Сливен Стоян Марков, председателят на общинския съвет  Димитър Митев, представители на Военно окръжие-Сливен и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса. Водосветът бе отслужен от отец Йоан Петров.

Областният управител Маринчо Христов поздрави всички военнослужещи и гости, присъстващи на тържествения ритуал, като припомни, че началото на тази традиция е поставено още през 917 г. преди битката при Ахелой.

„Историята говори, че нашата армия няма нито едно пленено знаме, което е доказва, че българският войник е роден да побеждава, а не да губи!” каза още в словото си Маринчо Христов.

Той честити на всички настъпилата 2024 година, като нарече тя да бъде мирна и благодатна, а на армейците пожела да бъде благословен пътят, който са избрали да извървят, като съвременни бранители на родината.

Тържествената церемония приключи с химна на Република България, изпълнен от Военния духов оркестър.

На 06.10.1950 г с Указ № 532 на Президиума на Народното събрание е зачислено и бойното знаме на сливенското военно формирование 22220.

Според каноните на църквата то се освещава само веднъж, при даряването му на военния отряд, а на празника Богоявление, след Великия водосвет се благославят и знамената- светини в Българската армия, с което се призовава Божията помощ и закрила на православния ни народ и неговото войнство.

Facebook Comments