СЛИВЕН

Областният управител инж. Маринчо Христов уважи празника на ромската общност

С презентация на книга и видеоклипове, ромското общество в Сливен отбеляза вчера своя празник 8 април – Международния ден на ромите.

Сред гостите на събитието, състояло се в хотел „Централ“ бяха областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов, народният представител Татяна Султанова, както и представители от Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” – водеща ромска организация, която работи за равноправно интегриране на ромите в българското общество.

Авторката на иновативния проект „Панорама на ромската култура“ Стела Костова откри празника с приветствено слово с фокус върху имената и творчеството на емблематичните ромски творци и артисти, представени в книгата и чрез видеовизитки, допринесли за развитието на ромската култура като националното наследство.

Областният управител Маринчо Христов поздрави всички гости с реч, в която сподели:

„ Радвам се, че тук бяха изброени много личности, които са пример не само за вас, но са и достойни примери за нашата родина, с които трябва да се гордеем: музиканти, артисти, професори, преподаватели, лекари. Това доказва, че има равен старт и го няма онова неравноправие и разделение, в едни по-ранни години. Днес имаме право да живеем свободно и да отстояваме принципите си” каза инж. Христов, като в заключение допълни: „Вие ромите имате едно добро качество, а именно да се приспособявате навсякъде и когато напуснете пределите на България, Вие се реализирате и се връщате знаещи и образовани, готови да пренесете опита си навсякъде. Пожелавам Ви здраве и да съхраните веселите и красиви черти от Вашия характер“.

Приветствия по случай Международния ден на ромите бяха отправени от депутата Татяна Султанова, както и от актрисата Наталия Цекова, която е и първата ромка завършила НАТФИЗ.

 

Facebook Comments