СЛИВЕН

Областният управител почете 89-ата годишнина от рождението на Дамян Дамянов

С тържествено поднасяне на цветя пред паметната плоча на Дамян Дамянов започна честването на 89-ата годишнина от рождението му и патронния празник на Хуманитарната гимназия в Сливен.

Областният управител взе участие в церемонията, на която присъстваха още заместник-кметът на Община Сливен Пепа Чиликова, директорът на гимназията Диана Костадинова, учители и ученици. Поклонението се състоя в двора на къщата, където творецът е живял от 1935 до 1953г.

Специален гост на честванията по традиция бе и съпругата на поета г-жа Надежда Захариева.

След поклонението пред мемориалната плоча на незабравимия поет, областният управител гостува и на празничната програма в ДТ “Стефан Киров“, която бе уважена и от началника на РУО г-жа Кристиана Добрева-Станкова.

Поздравителен адрес от Маринчо Христов бе изчетен от водещите на програмата.

„Поезията на именития лирик издава една ранима и същевременно толкова силна душа, която от своето превъплъщение в земния си образ тръгва по света, за да го обича. Сигурен съм, че ако днес, поетът можеше да види всички събрали се да почетат годишнината от рождението му, щеше да е щастлив, че и света го обича и няма да го забрави!“, пише областният управител в обръщението си към ръководството на гимназията и всички ученици и гости на нейния патронен празник.

Честването продължи с провеждане на рецитаторския конкурс „Магията на Дамяновото слово“, в който участие взеха деца от различни възрастови групи от различни училища, след което г-жа Надежда Захариева награди победителите в конкурсите, посветени на годишнината от рождението на поета.

Дамян Дамянов е роден на 18.01.1935 г в Сливен. Приключва земния си път на 06.06.1999 г в София. Автор е на редица стихосбирки, поеми, романи и други литературни произведения.

Въпреки тежкото му здравословно състояние, до края на дните си той не спира да обича живота, да твори и да общува, неизменно подкрепян от своята съпруга. Неговите незабравими стихове го правят един от най-обичаните български лирици.

От годината на неговата кончина, Хуманитарната гимназия в Сливен носи и неговото име.

Facebook Comments