СЛИВЕН

Общината и пожарната в Сливен с разяснителна кампания по превенция на бедствията

Община Сливен и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават превантивните акции, свързанu с намаляване риска от природни бедствия. По този повод днес пред малчуганите от Детска градина „Синчец“ бяха представени основните видове бедствия. Особено внимание бе обърнато на характерните за местните географски ширини.

Според инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“, която водеше дискусията, важен момент при създала се тежка ситуация  е реакцията. Тя посочи, че в такъв момент е от съществено значение човек да остане спокоен, адекватен, да сигнализира за проблема, както и да не пречи на отзовалите се екипи да ликвидират опасността. Пред децата инж. Кънева отчете, че съществуват изследвания за над 50 вида природни бедствия. Конкретно, за сливенския район, тя открои характерния със силните си пориви и познат на местните хора „падащ вятър“ – „Бора“.

При силна буря той нанася тежки поражения на сгради и дървесна растителност, какъвто е случаят с покрива на   другата сграда на Детска градина „Синчец“, припомни Кънева. В началото на тази година силна буря нанесе сериозни щети на покривното съоръжение, което след това бе възстановено и укрепено от Общината.

Децата получиха и тематични книжки за оцветяване, свързани с разяснителната кампания. Истинска еуфория сред тях днес предизвикаха пожарният автомобил и огнеборците, които с готовност отговаряха на въпросите на малчуганите и демонстрираха различни умения и дейности от всекидневната им практика. Малките граждани на Сливен, изпълнени с възторг, поздравиха с мини-спектакъл служителите на пожарната, посветен на нелеката им работа в изпълнение на служебния им дълг.

Facebook Comments