СЛИВЕН

Община Сливен подкрепя пострадалите и техните близки за качествен живот след инсулт

Инициатива по повод 9 май – Европейски ден за информираност за инсулта, организират Община Сливен и Асоциацията за инсулт и афазия, като част от Националната кампания „Живот след инсулт“. Пред входа на Информационно-административно обслужване в сградата на Общината през днешния ден ще бъде разположен щендер с информационни материали за заболяването.

Темата е израз на общите усилия обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми, в опит да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Според данни на Асоциацията, през последните години в България се регистрират 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ. Отнесени данните на 100 000 души, изоставаме средно с над два пъти спрямо други европейски страни. Това говори за недостатъчна работа свързана с първичната профилактика. Поради тази причина нашата Община, заедно с Асоциацията за инсулт и афазия, предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три:

– Увисване на ъглите на устата;

– Изтръпване и слабост в едната ръка;

– Нарушения в говора.

Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112.

Данните за 2021 г. сочат, че приблизително 40 000 българи започват своя живот след инсулт. Към момента, по непотвърдени данни в България повече от половин милион души живеят с последствията от инсулта. Те ежедневно се сблъскват с множество проблеми – липса на адекватна информация, недостъпна среда, недостатъчен достъп до проследяваща медицинска грижа, липса на достатъчна по обем рехабилитация и терапия.

В рамките на Националната кампания „Живот след инсулт“ нашата община напомня, че предлага за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт следните общински и социални услуги:

Допълнителна информация може да бъде потърсена от общинската администрация или разкрития от Асоциация за инсулт и афазия Национален телефон за подкрепа при инсулт 0700 11 404.

Използваме случая, да представим една съвместна инициатива на нашата община и Асоциацията за инсулт и афазия. На днешния ден стартира Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: stroke.bg.sliven.help

Нашата община ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно!

Facebook Comments