СЛИВЕН

Община Сливен ще предостави терен на МВР за изграждане на нова пожарна в Сливен

МВР е изпратило официално искане до Община Сливен за предоставяне на един от терените на бившите военни поделения, на който се планира изграждане на нова противопожарна служба. Това обяви днес пред журналисти кметът Стефан Радев по време на официалното откриване на новата улица, която носи името „Шести артилерийски полк”. С новоизградената улица бе осигурен достъп на гражданите до паметника на Шести артилерийски полк. Освен това, според градоначалника, новото трасе ще осигурява по-добра връзка на бъдещата пожарна с пътните артерии в града.

„Точно зад паметника се предвижда да бъде ситуирана новата пожарна в Сливен. Една идея върху, която работим отдавна. В официалното искане имаме уверение от МВР, че са заделени средства за предстоящото строителство в размер на 7 млн. лв.”, заяви кметът. Планираният от Общината терен е с приблизителна площ от 10 дка. Кметът поясни, че предстои старите сгради, които се намират на терена, да бъдат разчистени, след което той ще бъде предоставен за строителните дейности. Той подчерта, че към момента не може да се ангажира с фиксирани срокове за приключване на дейностите по изграждане.

„Ние се ангажирахме да изготвим идеен проект за пожарната. Оттам-нататък е въпрос на планиране и проектиране от страна на МВР, осигуряване на средствата и изграждане на обекта”, посочи още Радев. Той изрази мнение, че изграждането на нова сграда ще реши дългогодишен проблем на пожарната служба в Сливен, свързан с ограниченото пространство, където службата днес се помещава.

„В момента пожарната се намира в много стара сграда, изключително малък терен. Техниката, с която разполага е пръсната на няколко места, заради недостатъчния капацитет на сградата. За да излязат пожарните коли, се налага да се спира движението, тъй като улицата е тясна, еднопосочна е”, коментира още кметът. По думите му, сегашната й локация, отдавна вече не е подходяща.

Facebook Comments