СЛИВЕН

Изграждат астрономическа обсерватория в Сливен

37 хил. лева ще отпусне Общината за изграждане на център за подкрепа за личностно развитие – астрономическа обсерватория в Сливен. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на председателя на местния парламент Димитър Митев.

Решението за отпускане на средствата се очаква да бъде гласувано по време на предстоящата сесия на Общински съвет – Сливен, която ще се проведе този четвъртък – 28 юли.

Финансиране ще бъде отпуснато и за изграждане на система за видеонаблюдение в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“, както и на територията на Общинския пазар.

По време на сесия предстои да бъде приета новата програма за ин витро процедури. Очаква се да бъде гласувана и актуализация на бюджета, както и промяна в съставите на обществените комисии за избор на носителите на наградите на Община Сливен „Добри Чинтулов“, „Д-р Иван Селимински“, „Добри Желязков“ и „Милосърдие“.

Сред предложенията от дневния ред попадат още включване на няколко училища и детски градини от община Сливен в списъка на защитените и средищните детски градини и училища за учебната 2022/2023 г. Това са ОУ ,,Васил Левски” в с. Стара река, ОУ „Хаджи Димитър” в с. Бяла, ДГ „Здравец” в гр. Кермен, ОУ ,,Св. Климент Охридски” в с. Блатец, ОУ ,,Найден Геров” в с. Гавраилово, ,,ОУ ,,Христо Смирненски” в гр. Кермен, ОУ ,,Христо Ботев” в с. Самуилово, ОУ ,,Св. Паисий Хилендарски” в с. Тополчане и ОУ ,,Св. св. Кирил и Методий” в гр. Сливен.

С решение на Общинския съвет предстои да бъдат утвърдени и съществуващите слети паралелки, чиито брой ученици са под минимално установения и промяна в групите в детски градини за учебната 2022/2023 г.

Димитър Митев информира, че към момента са постъпили две допълнителни предложения. С едното се упълномощава кметът Стефан Радев да подпише запис на заповед за авансово плащане по проект „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“, финансиран по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”. Проектът се изпълнява от Община Сливен и предвижда обновяване на пространства в РИМ „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и зала „Сливен“. Второто предложение касае упълномощаване на представител на Община Сливен за участие и гласуване в извънредното общо събрание на „Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД, което е насрочено за 29 юли от 11 часа

Сесията ще се проведе в зала „Май“ от 9 часа.

Facebook Comments