Сливен

Огнено шоу и дефиле на циркови артисти за Димитровден в Сливен

„Събитията, включени в програмата за празника на Сливен – Димитровден, са съобразени с актуалната обстановка и действащите противоепидемични мерки“, заяви пред журналисти замeстник-кметът Пепа Чиликова.

„При необходимост, някои от мероприятията могат да се проведат онлайн, а при други да бъдат отменени“, коментира още Чиликова.

Празничната програма предвижда в два поредни дни – на 16 и 17 октомври, на крепост „Туида“ да се проведе огнен спектакъл „Последната сватба на царя“ от „Палячи“ и концерт нa групa “Freija”. Безплатни пропуски могат да бъдат получени на касата на крепост „Туида“.

Програмата продължава с две събития на 19 октомври, посветени на 200 години от рождението на Г. С. Раковски, които се организират в партньорство с Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. От 10.00 часа в зала „Май“ ще се състои кръгла маса, а от 17.00 часа в зала „Сливен“ ще бъде представена био-библиографията „Георги Стойков Раковски“.

Сред включените събития е и първият за сезона концерт на Симфоничен оркестър – Сливен. Той ще се проведе на 21 октомври в зала „Сливен“. Билети могат да бъдат закупени на касата на залата и онлайн на www.epaygo.com.

Награждаването на участниците в традиционния ученически конкурс за рисунка „Аз и моят град“ ще се проведе на 22 октомври в къща „Миркович“.

На 25 октомври в зала „Сливен“ ще се състои празнична сесия на Общински съвет – Сливен. По-късно, от 18.30 часа, е предвидена и церемонията по връчване наградите на Община Сливен за 2021 г., съпроводена с тържествен концерт с участието на симфоничния оркестър.

Пепа Чиликова подчерта, че при невъзможност за провеждане на церемонията, с цел да се отдаде уважение и заслужено признание на лауреатите, наградите ще им бъдат връчени на тържествен концерт, който ще бъде проведен при по-подходящи условия и облекчени мерки.

Празничната Света литургия ще се проведе навръх Димитровден – 26 октомври, в Катедрален храм „Свети Димитър“ от 8.30 часа

По случай празника, циркови артисти ще дефилират по Главната улица. Празничният ден ще приключи с фойерверки от 20.00 ч.

„Тази година няма да се проведе традиционната празнична церемония на пл. „Хаджи Димитър“, тъй като не бихме могли да ограничим броя на присъстващите“, каза още Пепа Чиликова.

„Традиционните спортните прояви, посветени на празника на града, са в процес на организация. Сред тях са ХVII Международен турнир по борба за кадети „Стоте войводи“, турнир по джудо „Димитровден“, Международен планински маратон „Хайдушки пътеки“, Открит национален турнир по спортни танци “Купа Сливен” и Национален турнир „Изгряващи звезди“, заяви в заключение заместник-кметът.

Снимка: Инфо туризъм – Сливен

Facebook Comments